Vu+
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Problem z wyjściem OPTYCZNYM

Discussion in 'Vu+ Oficialne image' started by EddieXXX, Jan 21, 2017.

  1. EddieXXX

    EddieXXX Vu+ Newbie

    Messages:
    7
    Witam wszystkich.
    Właśnie pojawił mi się problem ze złączem optycznym w dekoderze "vu+solo2". Nagle dźwięk zaczął przerywać, praktycznie nie da się korzystać z kina domowego. Wykluczyłem problem kabla i samego kina. Na tym samym złączu w kinie domowym i tym samym kablu, ale z innego źródła niż dekoder wszystko jest ok. Czyli problem jest gdzieś w dekoderze. Może ktoś się spotkał już z takim problemem?
     
  2. bogdanm

    bogdanm Moderator

    Messages:
    2,024
    Nie mialem czegos takiego nigdy choc rzadko uzywam.
    Zmieniles moze image w tym czasie lub robiles update ?
    Moze jakis plugin dograles ?
     
  3. EddieXXX

    EddieXXX Vu+ Newbie

    Messages:
    7
    Zmieniałem image kilka miesięcy temu i wszystko działało poprawnie, ostatnio nic nie dogrywałem. Problem pojawił się w trakcie oglądania jakiegoś filmu. Dźwięk zaczął po prostu przerywać. Kabel i kino domowe wyeliminowałem. Objawy wskazują na problem natury elektronicznej gdzieś na płycie. Przy końcówkach audio to często są kondensatory, ale w tym wypadku nic nie przychodzi mi do głowy. Może to przetwornik elektrooptyczny? Co więcej dźwięk z dekodera jest bez zastrzeżeń po kablu HDMI do TV.
     
  4. EddieXXX

    EddieXXX Vu+ Newbie

    Messages:
    7
    Może się komuś przyda, prawdopodobnie przyczyną była za wysoka częstotliwość w ustawieniach dekodera dla HDMI. A dokładnie: MENU/KONFIGURACJA/SYSTEM/AUTOMATYCZNA ROZDZIELCZOŚĆ. Po zmianie z 60 Hz na 50 Hz falowanie i zaniki dźwięku zniknęły. Po zmianie image na nowszy problem przy 60 Hz nie występuje, wniosek - problem był gdzieś w sofcie. Jeszcze trochę i dekoder był by rozebrany:)
     

Share This Page